Hanteringen av vår historia

En arbetsgrupp för att sörja för att förbundets dokument och böcker hanteras på lämpligt sätt drogs igång 2014. Arkivering och katalogiseringsarbete har alltid varit aktuellt, men just det här sättet att organisera arbetet startade i och med Arkivprojektet. Under tiden mars 2014 - mars 2015 fick Stella en anställning där lejonparten av lönekostnaderna kom från staten. Hon gick igenom de dokument som fortfarande fanns i Lesjöfors, skannade och lade in på sidan kelo.esperanto.se.

Att skapa hemsidan Kelo var en del av projektet. Där fanns utrymme för andra intressenter att lägga upp skannat material, men tiden har gått och sidan väntar på en grundlig upprustning alternativt att materialet flyttas och integreras med annat som Arkivgruppen har jobbat med under flera år.

 

Arbetet blev akutiserat av flytten från Stockholm till Herrljunga 2017

Arkivgruppen utökades under 2016 när det blev klart att gamla EsperantoCentro på Vikingagatan 24 skulle avvecklas. Ett sådant beslut hade styrelser börjat ta redan 2004, men ingen hade orkat exekvera det. Med hjälp av medlemmar i Stockholmsklubben, främst Ulla Luin och Neeltje Traunmüller-Boersma, men även Olof Pettersson, Tatu Lehtilä, Jan Setreus, Ulrika Hoppe och några till som SEF tackar, så kunde flyttlasset gå iväg till Herrljunga. Logistiken, transporterna och uppbyggnaden på plats har Stella Lindblom och Anita Dagmarsdotter skött mycket av.

Allt som forslades till Herrljunga har gåtts igenom och rensats från saker av föga intresse. Det finns en del skadade böcker och dokument, främst av fukt i källaren i Lesjöfors, men vissa tryckningar var väldigt generösa med antalet exemplar av titlar som marknaden inte längre efterfrågar. Av utrymmesskäl måste en del kastas. Det fanns t ex flera lådor med Nyléns ordbok från 1934 kvar. Med Lilla ordboken, Vilborgs ordbok och ordboken.esperanto.se som nu även innehåller Roland Lindbloms livslånga arbete att samla ord, har efterfrågan försvunnit.

 

Böcker i retur

Bland materialet finns också flera donationer och arv efter gamla esperantister, så vi har fått tillbaka en del titlar vi redan har för mycket av. Mycket material som tidigare fanns på Brunnsgatan 21 har redan tidigare överlämnats till Riksarkivet för deposition. Det innebär att vi kan komma åt det och sortera själva. Det är en jätteuppgift, men för att på något sätt bevara möjligheten att kunna gå tillbaka i materialet och hitta guldkorn ur vår historia, så har denna lösning valts. Det vore intressant om vi kunde hjälpas åt om att skanna mer så att det kan göras tillgängligt på nätet.

Malmöklubben har redan lagt ner mycket krut på att få ordning på sitt eget bibliotek, och där finns kompetens och villiga medarbetare, så SEFs böcker har fått flytta till Malmö för det stora arbetet att katalogisera och skanna delar.

Diskussioner pågår om vad som bör ske med böckerna. Allt utom att köra dem till återvinningen kostar kraft, tid och pengar. Graden av framgång hänger alltså mycket på att de som är intresserade samarbetar i frågan och att vi kan hitta lösningar som håller en bit in i framtiden.

Snabbkontakt

Stipendier söks på intere.se!

Ny medlem? Använd formuläret i fliken Bli medlem! istället.

Var vänlig klicka på bucket
Captcha image 9612Captcha image 5799Captcha image 2943